lauantai 12. maaliskuuta 2016

Koira kuplamuovissa

Olen viimeaikoina saanut kuulla eri tahoilta, että mä pidän mun koiria kuplamuovissa, jolla tarkoitetaan, että mä ylisuojelen niitä kukkismaisesti. Mä en koe olevani kukkis.

"Miksi ihmisten pitää tulla nillittään tänne, ei se mettäkään mitään tasasta oo ja siellä on kuoppia ties mitä muuta ja koira nauttii tosta! Miks pitää aina tulla aukoo päätä. Käärikää ne omat koiranne kuplamuoviin ja antakaa muiden tehdä, mitä tekee."

Tollaisen kommentin mä sain, kun kommentoin facebookin surullisenkuuluisassa Koirat-ryhmässä olevaan videopostaukseen, jossa nuori tyttö hypytti ajokoiraa hulavanteen läpi reilun metrin korkeudessa. Video oli kuvattu koiratarhassa, jossa oli muita koiria, epätasainen maaperä ja ikävännäköinen routakuoppa noin 30 sentin päässä suorituspaikasta. Video oli ikävää katsottavaa ja kommentoin siihen, ettei ihan fiksulta vaikuta touhu. Videon kommenteissa porukka kehuskeli, miten omat murret ja fifit hyppii 140-senttisiä esteitä tosta noin vaan! Kuvissa koirat tosiaan hyppivät tiilikivetyksellä niitä kotitekoisia, puoltoistametrisiä kasaanpatuolinpäälleparikeppiäjotkalöysinmetsästä-esteitä.


Mä en halua nillittää, mä en myöskään halua kukkismainetta ihmisten silmissä, mutta vielä vähemmän mä haluan, että porukka rikkoo koiriaan tietämättömyytensä takia.

Metsäkommenttiin oma mielipide on se, että metsässä koira juoksee vapaasti, niin paljon kuin tykkää tai niin vähän kuin tykkää. Se voi valita tasaisen reitin tai hyppiä puunrunkojen yli, avainasia kuitenkin on se, että se on vapaana ja menee oman nuppinsa mukaan. Metsässä pohja on myös usein pehmeämpää ja tassuystävällisempää, kuin edellä mainitut tiiliskivet ja tarhan pohjat. Kun koiraa hypytetään, ihminen valitsee koiran puolesta, missä se tapahtuu. Koira hyppää usein läheltä sitä hulavannetsydeemiä tai tee-se-itse-esteviritelmää, koska se ei saa tilaa ottaa vauhtia. Hypyn kaaresta tulee jyrkkä ja se laskeutuu ikävästi. Videon koira hyppäsi juuri näin. Hypätessään se tuijotti omistajan kädessä olevaa namia, eikä sitä, mikä edessä odotti. Vapaana juostessaan koira itse mitoittaa hyppynsä sopiviksi.

Asia on totta kai eri, kun hypyttäminen tehdään osaavasti harrastusten merkeissä, sopivilla varusteilla ja turvallisessa ympäristössä!

Kuplamuoviasiaan, mä naurahdin hiljaa kun kuulin, että pidän koirat kuplamuovissa. Niin kovasti pieni, alle 9-viikkoinen Nova kompasteli muoveihinsa tänään parkkipaikalla, eläinlääkärissä, kaupassa ja yläasteella!

Mutta jos terve järki ja koiran fysiikan kunnioittaminen ja sen rajojen tietäminen on kuplamuovielätystä, mä mielellään ostan säästöpakkauksen paukkumovia ja kiedon kaikki tulevatkin neliraajaiset siihen. Mieluummin mä otan sen terveluustoisen ja pitkään terveen koiran, kuin ne peukutukset facebookissa.
Tämän asian tiimoilta ei sen enempää, adios!

3 kommenttia:

 1. Koirat-ryhmässä on kyllä väliin aika hullu meno! :D Oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa. Kaikkea voi sattua koiran kanssa, mutta sellaiset onnettomuudet, mitkä voi helposti välttää, pitäisi tosiaankin välttää. Tuo sun hypytys-esimerkki on kans niin tyhmää hommaa ja useimmat kun ei ota vastaan minkäänlaista neuvoa ja kritiikkiä näissä asioissa.

  Itse pyrin aina varsinkin fb-ryhmissä selittämään mahdollisimman ystävällisesti ja positiivisen kautta, jos huomaan jotain tuon tyylistä toimintaa. Niin se asia menee paremmin perille, kuin ns. huutamalla päin naamaa. En tiedä minkälaisella kirjoitusasulla sinä oot kommentoinut, mutta mulle ei ole kukaan pahaa sanaa sanonut vastaan, vaikka olisikin ollut eri mieltä, kuin minä. Aina löytyy toki poikkeuksia ihmisjoukosta, jotka ei tajua, vaikka kuinka nätisti ja selkeästi koittaa asian ilmaista.. :/ Ja niitäkin poikkeuksia jotka alkaa haukkumaan ihan jo senkin takia, että on eri mieltä asiasta.

  VastaaPoista
 2. Opiskelen koirahierojaksi, ja olen niin kovin paljon samaa mieltä kanssasi. Se ON METSÄSSÄKIN ESTEITÄ -kommentti kertoo niin syvästä tietämättömyydestä, ettei ole tosikaan. Huhhuh.

  Koiran "pitäminen kuplamuovissa" (=järkevä, koiran hyvinvointiin tähtäävä hoito) ja koiran tahallaan/tahattomasti rikkominen omistajan tietämättömyyden vuoksi ovat kaksi toisistaan niin kaukana olevaa asiaa, että niistä ei kannata puhua samana päivänä. Se ei mahdu kaikkien kaaliin, valitettavasti. Näistä asioista inttäminen ei auta, ja ihmisten aidolle kohtaamiselle ja mielipiteiden vaihdolle on välillä vaikea löytää tila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kyllästynyt jo valaisemaan ihmisiä tästä aiheesta, olkoon mitä mieltä ovat :)

   Poista