tiistai 28. heinäkuuta 2015

Katse koiran purukalustoon!

Kaikessa yksinkertaisuudessaan, nosta koirasi huulia nähdäksesi sen hampaat. Alla on näkymä meikäläisen vinkkelistä, aika jeesille näyttää. Hampaiden tulisi olla ehjät ja valkoiset, ei keltaiset eikä varsinkaan ruskeat.


Mitä se keltainen tai ruskea siinä hampaan pinnalla sitten on?
Hammaskiveä. Sitä kehittyy erityisesti pienille / vanhemmille koirille. Hammaskiveä kehittyy myös nuorelle koiralle, mutta huomattavasti vähemmän. Kun koiralla on hammaskiveä, hampaan pinta on epätasainen ja inhottavan värinen, etenkin ikenen lähellä. Jos hammaskiveä on paljon, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin, jossa koiran hammaskivet puhdistetaan pois rauhoituksessa. Pitää muistaa, että rauhoituksessa on aina omat riskinsä, joten hammasongelmien ehkäisy kotona on kannattavampaa, turvallisempaa ja ennen kaikkea halvempaa. Liika hammaskivi voi aiheuttaa todellisia ongelmia koiran suussa, esimerkkinä hampaiden heikentyminen siinä määrin, että ne täytyy poistaa eläinlääkärin toimesta.
Pahanhajuinen hengitys on selkeä merkki siitä, että koiran hampaistossa kaikki ei ole ihan kondiksessa. Tämä johtuu siitä, että hammaskivi työntyy ikenen alle, ientaskuun ja tulehduttaa ikenen. Tulehtunut ien on tummanpunainen ja vuotaa helposti verta. Terve ien taas on vaaleanpunainen. 


Miten tämmöistä sitten ehkäistään?
Paras tapa hammaskiven ehkäisyyn on ehdottomasti päivittäinen harjaus. Se poistaa plakin hampaan pinnalta tehokkaasti. Myös erilaiset hammaskivenpoistopuruluut ovat hyvä keksintö. Etenkin dentastixit maistuvat hyvin useimmille koirille. Ruokinnalla on myös väliä hampaiden kunnon kannalta. Koira tarvitsee pureskeltavaa, aikuisen koiran ruokaa ei tarvitse turvottaa puuroksi, vaan pieni pureskelu tekee hyvää hampaille. Koiran ruoka-ajat kannattaa myös pitää säännöllisinä, eikä turhia pieniä välipaloja päivän varrella kannata koiralle tarjota, poikkeuksena tietenkin treeniherkut. Alla listattuna tärkeitä hampaidenhoitovälineitä.


1. Hammasharjat
Tärkein kohta koiran suunhoidossa. Koirille on omia hammasharjoja (ylin kuva), joissa on harjakset hampaan sisä- ja ulkopinnoille. Niiden käyttö on hankalanpuoleista, mutta tottuneen koiran kanssa sekin sujuu. Yedillä käytössä on tavallinen vauvojen pieni hammasharja, se on pehmeähkö ja mahtuu hyvin suuhun, eikä tunnu koirasta niin epämiellyttävältä. 


2. Hammastahnat
Tehostavat puhdistusta ja ovat usein koiran makumaailmassa aivan herkullisia, jolloin tekevät harjaamisesta myös hieman mukavampaa. Meillä on Hau-Haun minttutahna, jolle pojat nyrpistelevät nenäänsä ja hyvän makuinen Petosanin tahna.


3. Purutuotteet
Näitä on paljon, hyllyt notkuvat erilaisista hampaita hoitavista ja henkeä raikastavista puruluista ja herkuista. Itse luotan perinteiseen dentastixiin, maistuu koirille ja hoitaa hommansa kunnolla. Meille on näistä muodostunut jo rutiini.


4. "Hammaslääkärin työkalut"

Pieni taltta sekä koukku, puhdistamaan kiinnittynyttä plakkia hampaan pinnalta. Olen todennut nämä käteviksi. Jos hampaassa todellakin on jotain mönjää, tällä saa sen tehokkaasti pois. Näiden kanssa tulee olla varovainen, ettei pahoinpitele koiraraasua.

That's it, mitä piditte? Kerrankin jotain asiapostausta tännekin!
1 kommentti:

  1. Hei vähänkö mahtavaa löytää stabeista kertova blogi:)! Hienoja kuvia, sujuvaa tekstiä ja koirat<3 jatka samaan malliin!

    VastaaPoista